Vitamine B3 (niacine)

Wat is het?

Vitamine B3 is onderdeel van het vitamine B-complex. Van Vitamine B3 zijn er 2 verschillende vormen. Deze vormen zijn nicotinamide en nicotinezuur. Vroeger werd het pellagra preventing factor genoemd (PP).

Waar zit het in?

Vitamine B3 kun je vinden in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Hier vind je vooral nicotinamide in. Daarnaast kan je lichaam zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Trypofaan is dan weer onderdeel van eiwitten die uit voeding wordt gehaald.

Waar is het goed voor?

Vitamine B3 heeft je lichaam nodig voor de energievoorziening. Daarbij helpt het ook bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam.

Hoeveel heb ik nodig?

Tabel?

Wat is het gevolg van een tekort van vitamine B3?

Al je lichaam te weinig Vitamine B3 binnenkrijgt kan dat leiden tot pellagra. Bij deze ziekte kan je diarree, dementie en huidaandoeningen van krijgen. Doordat de vitamine in zoveel voedsel zit, is de kans op een tekort erg klein in de westerse samenleving.

Wat is het gevolg van teveel vitamine B3?

Een hoge dosering nicotinamide kan leiden tot schade aan ogen en aan de lever. Bij te veel supplementen met nicotinezuur kunnen je bloedvaten verwijden. Daardoor kan je last krijgen van opvliegers.

Reactie plaatsen