Vitamine E (Tocoferol)

01 november 2022

Vitamine E wordt ook wel tocoferol genoemd. Het is een antioxidant. Deze beschermt dus tegen schadelijke stoffen. Zo helpt het bijvoorbeeld tegen oxidatieve schade van UV-straling of luchtvervuiling.

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Deze wordt opgenomen in je darmen en wordt opgeslagen in je lever en weefsels.

Vitamine E kun je in verschillende voedingsmiddelen vinden:

  1. Fruit
  2. Groenten
  3. Noten
  4. Zaden
  5. Granen
  6. Plantaardige oliën

Vitamine E heeft meerdere gezondheidseffecten op het lichaam:

  1. Beschermt de cellen
  2. Beschermt de celwand
  3. Beschermt de bloedbaan
  4. Beschermt weefsel
  5. Helpt bij het regelen van de stofwisseling in de cellen 

Leeftijd 

 

Kinderen

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

6-11 maanden

3 mg

1-2 jaar

4 mg

2-5 jaar

5 mg

6-9 jaar

6 mg

Mannen

 

9-13 jaar

8 mg

14-17 jaar

10 mg

18+

13 mg

Vrouwen 

 

9-13 jaar

7 mg

14-17 jaar

8 mg

18+

11 mg

Zwangere vrouwen

11 mg

Tijdens de borstvoeding

11 mg

Van een tekort aan vitamine E zijn in Nederland nog geen zaken bekend. Het doet zich alleen voor in geval van heftige stoornissen bij de opname van voedingsstoffen. In dit geval kan het leiden tot: Bloedarmoede, neurologische symptomen of spierzwakte

Je kan alleen een teveel krijgen bij overmatig gebruik van supplementen. Maar nadelige effecten hiervan zijn er ook nog geen bekend.

Reactie plaatsen