Vitamine K

01 november 2022

Wat is vitamine K?

Vitamine K wordt ook wel fylochinon genoemd. Je lichaam heeft deze vitamine nodig voor een gezonde bloedstolling en ondersteuning van je botten. Het is een vetoplosbare vitamine dus het je vindt het in vet van voedingsmiddelen. Je darmen nemen het op en het wordt opgeslagen in de lever en weefsels.

Baby’s die pasgeboren zijn hebben tot de eerste 4 maanden extra vitamine K nodig. Dit omdat het niet via borstvoeding wordt doorgegeven. Daarom wordt vitamine K aan flesvoeding toegevoegd.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K kan door je lichaam zelf aangemaakt worden. Deze worden door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. Deze hoeveelheid vitamine K is minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Daarom moet je het daarnaast nog uit voedingsmiddelen halen zoals:

  1. Groenten (vooral bladgroenten)
  2. Fruit
  3. Melk
  4. Melkproducten
  5. Vlees
  6. Eieren
  7. Granen

Waar is vitamine K goed voor?

Je lichaam heeft vitamine K nodig voor:

  1. Goede bloedstolling
  2. Speelt een rol bij aanmaak van botten

Hoeveel vitamine K heb ik nodig?

Voor volwassenen is er een aanbevolen hoeveelheid van 70  microgram per dag.

Wat is het gevolg van een vitamine K tekort?

Een tekort aan vitamine K komt vooral voor bij pasgeboren baby’s. zij krijgen tijdens de zwangerschap weinig binnen omdat het niet via de placenta de baby kan bereiken. Ook heeft deze nog te weinig darmbacteriën om genoeg vitamine K aan te maken. Hierdoor is er kans op ernstige bloedingen. Bij de geboorte krijgen baby’s daarom altijd wat vitamine K druppeltjes.

Een tekort aan vitamine K bij volwassenen kan voorkomen als ze een lange periode antibiotica nemen. Deze kan namelijk de darmbacteriën kapot maken, deze maken weer de vitamine K aan.

Wat is het gevolg van een teveel aan vitamine K?

Er zijn geen bekende voorbeelden van een teveel aan vitamine K.

Reactie plaatsen