Hoeveel stappen moet je elke dag lopen
20 januari 2023 

Hoeveel stappen moet je elke dag lopen

Het is een oude vraag: hoeveel stappen moeten we per dag zetten? Vroeger was het antwoord eenvoudig: 10.000. Maar tegenwoordig, met de komst van fitness trackers en een beter begrip van het belang van lichaamsbeweging voor de algemene gezondheid, is dat getal misschien niet meer nauwkeurig. In feite kan het zijn dat je, afhankelijk van je leeftijd, gewicht en activiteitsniveau, meer of minder stappen moet zetten dan 10.000. In dit artikel geven we je het verlossende antwoord op de vraag hoeveel stappen per dag je nou écht minimaal moet zetten.

Zijn die 10.000 stappen per dag echt nodig? Het advies van de Hartstichting

De Nederlandse Hartstichting beveelt een minimum van 8.000 stappen per dag aan om een goede gezondheid te behouden. Deze aanbeveling is gebaseerd op bewijs dat aantoont dat elke dag minstens zoveel stappen zetten het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen.

Het advies van de gezondheidsraad

Het advies van de Gezondheidsraad is om voor een goede gezondheid 5.000 stappen per dag te zetten en 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per dag te doen. Daarnaast is het belangrijk voor de algemene gezondheid om oefeningen toevoegen die je botten en spieren te versterken. Voor ouderen is het daarnaast belangrijk om met regelmaat oefeningen te doen die de balans bevorderen.

Wat is matig intensief bewegen? 

Matige intensief bewegen wordt gedefinieerd als een activiteit die je hartslag doet stijgen en je sneller doet ademen. Voor de meeste mensen zou matige-intensiteit lichaamsbeweging een stevige wandeling zijn. Goede oefeningen voor lichaamsbeweging met matige intensiteit zijn fietsen of zwemmen. Deze activiteiten verhogen je hartslag en laten je sneller ademen, waardoor ze een goede keuze zijn voor matige-intensiteitsoefeningen.

Hoeveel stappen zet de gemiddelde Nederlander

De gemiddelde mens in Nederland zet ongeveer 4000 stappen op een werkdag, wat eigenlijk veel minder is dan de aanbevolen 8.000 stappen. Dit komt deels doordat we allemaal te weinig bewegen en te veel zitten. Elke dag meer stappen zetten is een goede manier om in beweging te komen en je gezondheid te verbeteren.

Waarom is zitten zo slecht voor je?

De mens is niet gemaakt om lang te zitten. Als we zitten komt ons lichaam in een ruststand.

Daarom is het belangrijk om af en toe een zitpauze in te lassen en wat te bewegen. Elk uur een paar minuten de tijd nemen om rond te lopen kan de gezondheidsrisico's van langdurig zitten helpen verminderen.

Hoe kan ik mijn stappen per dag verhogen? 

Er zijn een paar eenvoudige manieren om je stappen per dag te verhogen, zoals de trap nemen in plaats van de lift of verder weg van je bestemming parkeren. Je kunt ook proberen een doel voor jezelf te stellen, zoals 10.000 stappen per dag lopen.

Hoeveel stappen zet de gemiddelde mens? Het antwoord hangt af van een aantal factoren, zoals leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. De algemene aanbeveling is echter dat je minstens 8.000 stappen per dag zet om een goede gezondheid te behouden. Elke dag meer stappen zetten is een prima manier.

FAQ Zoveel stappen zou je elke dag moeten lopen

Hoeveel stappen per dag moet ik zetten?

Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, gewicht en activiteitsniveau. De algemene aanbeveling is echter dat je minstens 8.000 stappen per dag zet om een goede gezondheid te behouden.

Hoeveel stappen is 30 minuten wandelen?

30 minuten wandelen komt overeen met ongeveer 4.000 stappen.

Hoeveel calorieën verbrand je met 10.000 stappen wandelen?

Door 10.000 stappen te lopen verbrand je ongeveer 500 calorieën.

Wat is gezonder wandelen of rennen?

Zowel wandelen als hardlopen zijn prima vormen van lichaamsbeweging. Als je echter wilt afvallen, kan hardlopen effectiever zijn dan wandelen.

Hoeveel stappen om af te vallen?

Het aantal stappen dat nodig is om af te vallen hangt af van een aantal factoren, waaronder je startgewicht en hoe actief je bent. In het algemeen moet je echter meer calorieën verbranden dan je verbruikt om af te vallen. Een manier om dit te doen is door elke dag bij te houden hoeveel energie je binnenkrijgt door je voeding te tracken.

Hoe weet ik of ik genoeg beweging krijg?

Er zijn een paar manieren om te weten of je genoeg beweegt, zoals hoe je je voelt, hoeveel energie je hebt en of je al dan niet gewicht verliest. De beste manier om te weten of je genoeg beweegt is echter met je arts te praten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen