37 tips om je energieniveau te verhogen
20 augustus 2022 

37 tips om je energieniveau te verhogen

Als je je afgemat, uitgeput en gestrest voelt, ben je niet de enige. Uit een onderzoek van de CBS blijkt dat meer mensen psychisch vermoeid zijn dan ooit tevoren. En dat is geen wonder, met onze hectische levens en voortdurende eisen aan onze tijd.

 Maar er is goed nieuws. Je kunt er iets aan doen. Er zijn tal van eenvoudige dingen die je kunt doen om je energieniveau te verhogen en een leven vol energie te ervaren. Hier zijn 37 tips om je op weg te helpen:

37 tips voor meer energie

Hieronder worden 37 tips voor meer energie gedeeld. Mensen zijn vaak geneigd om alles tegelijkertijd te doen. Als je momenteel weinig energie hebt, is het toepassen van alle tips tegelijkertijd waarschijnlijk onwerkbaar. Daarom is het verstandig om te kijken welke tips jij het makkelijkst kan toepassen om meer energie te krijgen.

1. Zorg voor voldoende slaap

Dit is een makkie, maar het is het herhalen waard. Voldoende slaap krijgen is van vitaal belang om je energie op peil te houden. De meeste volwassenen hebben elke nacht ongeveer 7-8 uur slaap nodig.

Een manier om te zien of je slaap van goede kwaliteit krijgt is je hartslag gedurende de nacht in de gaten te houden. Als je hartslag op enig moment onder de 50 slagen per minuut zakt, betekent dat dat je een diepe, rustgevende slaap ervaart.

2. Ontbijten

De dag beginnen met een voedzaam ontbijt helpt je metabolisme op gang te brengen en geeft je de energie die je nodig hebt om op gang te komen.

3. Eet kleine, frequente maaltijden

Het vaker eten van kleinere maaltijden gedurende de dag kan helpen om je energieniveau op peil te houden en die inzinking halverwege de middag te voorkomen.

Voeding is belangrijk om je energieniveau op peil te houden. Het eten van een evenwichtig dieet van gezonde voedingsmiddelen geeft je de energie die je nodig hebt om de dag door te komen.

Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende snacks is een goede manier om te beginnen. regelmatig eten gedurende de dag helpt ook je energieniveau constant te houden.

4. Vermijd suikerrijke snacks

Suiker geeft je misschien een snelle energiestoot, maar die wordt snel gevolgd door een energiecrash. Door gezondere tussendoortjes te kiezen, zoals fruit, noten of zaden, krijg je aanhoudende energie gedurende de dag.

5. Ga sporten

Hoewel sporten belangrijk is om gedurende de dag meer energie tere ervaren, hoef je niet naar de sportschool om een goede workout te krijgen. Er zijn veel leuke sporten en activiteiten die je buiten of thuis kunt doen. Zorg er gewoon voor dat je minstens 30 minuten per week in beweging komt.

6. Drink veel water

Gehydrateerd blijven is de sleutel tot het behouden van je energie. Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt. De meeste mensen hebben ongeveer acht glazen water per dag nodig. Het kan echter zijn dat je meer moet drinken als je actief bent of in een warm klimaat woont.

7. Verminder stress

Chronische stress kan een tol eisen op je energieniveau. Als je je gestrest voelt, probeer dan wat ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie.

Andere manieren om te ontstressen zijn:

  • Naar muziek luisteren
  • Een bad nemen
  • Een boek lezen
  • Een wandeling maken

8. Neem korte pauzes

Als je je moe voelt, kan een paar minuten voor jezelf nemen een wereld van verschil maken. Neem even afstand van je werk en maak een korte wandeling of pak een glas water en ontspan even.

9. Vermijd alcohol

Hoewel een glas wijn of bier je kan helpen ontspannen, kan te veel alcohol je juist vermoeider doen voelen. Met mate drinken is de sleutel.

10. Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar het kan ook je energieniveau wegzuigen. Als je rookt, probeer dan te stoppen. Er zijn veel middelen beschikbaar om je te helpen voorgoed van de gewoonte af te komen.

11. Verminder het gebruik van cafeïne

Koffie en thee kunnen je een broodnodige energiestoot geven, maar te veel cafeïne kan je zenuwachtig en angstig maken. Beperk je inname tot een of twee kopjes koffie per dag en vermijdt caffeïne na 14.00. Anmders kan het je nachtrust in gevaar brengen.

12. Zorg voor wat zonlicht

Jezelf blootstellen aan natuurlijk minstens 15 minuten per dag zonlicht. Zonlicht helpt je lichaam vitamine D aan te maken, wat je energieniveau kan verbeteren. Niet alleen de vitamine D zorgt ervoor dat we meer energie krigjen, uit het onderzoek van RTL nieuws blijkt namelijk ook dat we ons een stuk gelukkiger voelen als het lekker weer is buiten. En gelukkige mensen ervaren nu eenmaal meer energie dan mensen die niet lekker in hun vel zitten

13. Neem voedingssupplementen indien nodig

Bepaalde vitaminen en mineralen, zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine C, kunnen je energieniveaus helpen verbeteren. Wanneer je een gevarieerd voedingspatroon hebt, krijg je deze vitamines doorgaans wel binnen. Ben je een moeilijke eter of ben je bijvoorbeeld veganist? Dan kan het zomaar zijn dat je een tekort van sommige vitamines hebt. Is dit bij jou het geval, overleg dan met je arts of diëtist over het gebruik van voedingssupplementen.

14. Eet ijzerrijke voedingsmiddelen

Als je een ijzertekort hebt, kun je je moe en futloos voelen. Het eten van ijzerrijke voedingsmiddelen, zoals groene bladgroenten, mager vlees of bonen, kan helpen je energieniveau te verhogen.

15. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker en ongezonde vetten, wat kan leiden tot een energiecrash. Houd je aan hele, onbewerkte voedingsmiddelen voor een volgehouden energieboost.

16. Vermijd eenvoudige koolhydraten

Eenvoudige koolhydraten, zoals wit brood of snoep, kunnen je bloedsuiker laten pieken en dan weer laten crashen, waardoor je je moe voelt. Kies in plaats daarvan voor complexe koolhydraten, zoals volle granen.

17. Verhoog je eiwitinname

Eiwit geeft je lichaam de energie die het nodig heeft om goed te functioneren. Het eten van meer eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren of noten, kan je energieniveau helpen verhogen.

18. Eet meer gezonde vetten

Gezonde vetten, zoals die in olijfolie of avocado's, helpen je energieniveau en metabolisme te verbeteren. Neem gezonde vetten in je dieet op om je energie de hele dag op peil te houden.

19. Leef bewust 

Bewust in het leven staan betekent dat je je bewust bent van elke beslissing die je neemt. Het betekent aandacht hebben voor je gedachten, gevoelens en daden en keuzes maken die in overeenstemming zijn met je waarden en doelen. Opzettelijk leven stelt je in staat geconcentreerd en gemotiveerd te blijven, en het voorkomt dat je tijd verspilt aan dingen die er niet toe doen.

20. Ga regelmatig wandelen in de natuur 

Wandelen is een geweldige manier om je energieniveau te verhogen. Niet alleen krijgt het je hart aan het pompen, maar in de natuur zijn kan ook kalmerend en ontspannend werken. Waardeer hoe wandelen je kan helpen je energieker te voelen.

21. Doe nieuwe, spannende activiteiten met vrienden

Nieuwe dingen uitproberen met vrienden kan je helpen je energieker te voelen. Als je iets voor de eerste keer doet, maken je hersenen dopamine vrij, dat je een gevoel van plezier en opwinding geeft. Ga er dus op uit en verken de wereld met je vrienden om een uitbarsting van energie te krijgen.

22. Zorg dat je voldoende slaap krijgt 

Slaap is essentieel voor je lichaam om te herstellen van de activiteiten van de dag en zich voor te bereiden op de volgende dag. Als je niet genoeg slaap krijgt, zul je je waarschijnlijk moe en uitgeput voelen. Zorg ervoor dat je elke nacht minstens zeven uur slaap krijgt om energiek te blijven.

23. Erken je vermoeidheid en pak je rust 

Als je je overdag moe voelt, kan een dutje van 20 minuten je energieniveau helpen verbeteren. Zorg er alleen voor dat je niet te lang dut, anders kun je je vermoeider voelen als je wakker wordt.

24. Vermijd te veel suikers

Het consumeren van te veel suiker kan je bloedsuiker laten pieken en dan crashen, wat tot vermoeidheid leidt. Beperk je inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken om een energiecrash later te voorkomen.

25. Luister gedurende de dag naar je lichaam

Als je je moe voelt, probeert je lichaam je misschien iets te vertellen. Luister naar je lichaam en neem een pauze als je dat nodig hebt.

26. omring je met positieve mensen

Negatieve mensen kunnen je naar beneden halen en je moe laten voelen. Omring je met positieve mensen die je steunen en je een goed gevoel geven. Positieve mensen kunnen je helpen je goed over jezelf te voelen en je energieniveau op te krikken. Ze kunnen je ook helpen gemotiveerd te blijven en je op je doelen te richten. Jezelf omringen met positieve mensen kan je algehele stemming en je kijk op het leven helpen verbeteren.

27. neem elke dag tijd voor jezelf

Het is belangrijk om elke dag tijd voor jezelf te nemen om te ontspannen en te verjongen. Of dat nu een warm bad nemen is, je favoriete boek lezen of een wandeling maken, zoek iets waar je blij van wordt en doe het elke dag.

28. Zorg voor een vast slaapritme 

Je lichaam gedijt op routine. Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden kan je slaapkwaliteit en energieniveau helpen verbeteren.

30. Zorg dat je slaapkamer donker en stil is

Het creëren van een donkere en stille omgeving in je slaapkamer kan je helpen om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Dit zal je helpen om uitgerust en uitgerust wakker te worden.

31. Houd een dagboek bij

Journaling kan een geweldige manier zijn om met stress en angst om te gaan. Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan je helpen ze los te laten, waardoor je je kunt ontspannen en je positiever kunt voelen. Een dagboek bijhouden kan je ook helpen om veranderingen in je stemming of energieniveau in de loop van de tijd bij te houden.

32. Investeer in een goede matras

Een comfortabele matras kan je beter slapen en je overdag meer uitgerust voelen. Als je niet goed slaapt, is het misschien tijd om in een nieuwe matras te investeren.

33. Spreek positieve affirmaties uit over jezelf 

Aan positieve dingen denken kan je humeur en energieniveau helpen verbeteren. Maak er een punt van om elke dag aan iets positiefs over jezelf te denken. Dit kan iets zijn waar je trots op bent, iets waar je dankbaar voor bent of iets waar je je op verheugt.

34. Doe regelmatige verschillende nieuwe activiteiten 

Nieuwe dingen doen kan je energieniveau helpen verbeteren door je gestimuleerd en betrokken te houden. Meng je routine en probeer regelmatig nieuwe dingen uit om je energiek te blijven voelen.

35. Eet voldoende groente en fruit

Groenten en fruit zitten boordevol voedingsstoffen die je energie kunnen helpen verbeteren. Zorg ervoor dat je veel fruit en groenten in je dieet opneemt om je op je best te voelen.

36. Hou de rust in je hoofd

Piekeren en stress kunnen een tol eisen op je energieniveau. Probeer de rust in je lichaam te bewaren door negatieve gedachten los te laten en je op het positieve te richten.

37. Vraag tips aan andere mensen die een gelijk probleem hebben ervaren

Als je worstelt met een laag energieniveau, reik dan de hand aan anderen die misschien hetzelfde hebben doorgemaakt. Vraag om tips en advies over hoe zij hun energie konden verhogen. Ook op het internet kun je diverse tips vinden, zoals in dit blog.

Over de schrijver
Reactie plaatsen